Skládka = bezpečnostné riziko

11.10.2012 10:50

V zaujímavom texte Skládky odpadov - bezpečnosť s ručením obmedzeným sa o rizikách vypylývajúcich z existencie skládok na okolité prostredie sa o. i. píše:

Skládka komunálnych odpadov je dlhodobou hrozbou znečistenia povrchových a podzemných vôd. Dážď presakuje cez „zahrabané“ odpady produkujúc tekutinu nazývanú priesaková voda. Tá sa obohacuje aj o škodlivé látky obsiahnuté v odpadoch a zlúčeniny vznikajúce ich vzájomnými reakciami. Priesaková voda preniká ďalej a môže znečistiť podzemné i povrchové vody zásobujúce ľudí pitnou vodou.

Jedna z odborných štúdií konštatuje: „Systémy izolovania (skládok) sú všeobecne účinné prvých 10–25 rokov, ale sú takmer porovnateľné so simulovanou situáciou (bez izolácie) po sto rokoch. Z toho vyplýva, že izolačné systémy pre skládky … môžu predstavovať „časovanú bombu”, ktorá bude v budúcnosti ohrozovať ľudské zdravie aj životné prostredie“. Aj Zelená správa Európskej komisie o PVC v časti o skládkach uvádza: „Tak ako iné emisie zo skládok, aj emisie z PVC môžu trvať dlhšie ako záruka technickej bariéry a neexistuje žiadny dôkaz, že by sa uvoľňovanie ftalátov po danom časovom úseku zastavilo.“

Celý text o dlhodobých rizikách skládok na okolité životné prostredie a obyvateľov si prečítajte tu.